Nyrkkeily on lähes kaikille sopiva harrastus, jos vain löytyy rohkeutta asettua mukavuusalueensa ulkopuolelle ja haastaa itsensä. Mielessä ei välttämättä pidä olla kilpaileminen, vaan myös kunnon kohottaminen voi olla hyvä syy nyrkkeilyn aloittamiselle. Nyrkkeily on mieluisa tapa parantaa terveyttä ja elämää ylipäätänsä. Se nimittäin vahvistaa psyykkistä terveyttä, kuten itseluottamusta sekä fyysistä puolta, kuten kehon luita. Nyrkkeily edistää myös lukuisia muita keholle hyödyllisiä ominaisuuksia.
Valitse seura ja löydä oikea ryhmä
Oman tasoisen ryhmän löytäminen on tärkeää, sillä liian edennyt ryhmä voi vaikuttaa negatiivisesti nyrkkeilyharrastuksen jatkamiseen. Ryhmä, missä kaikki ovat samalla tasolla tuntuu turvallisemmalta ja motivoi jatkamaan eteenpäin. Nyrkkeilyn tekniikat vaativat myös paljon hiomista ja ne on hyvä oppia oikein alusta alkaen, sillä virheiden korjaaminen on aina hankalaa. Alkeisryhmissä aloitetaan aina siltä pohjalta, että kukaan ei osaa mitään ja edetään oppilaiden tahtia.
Nyrkkeilyliiton sivuilta voi löytää tietoa seuroista, jotka ovat lähellä asuinpaikkaasi. Seuran löytäminen läheltä on parempi motivaation kannalta, sillä joskus treenipaikan kaukainen sijainti voi saada jättämään treenit väliin tai osoittautua muuten hankalaksi sääolosuhteiden takia. Jotkut kuitenkin matkustavat mieluummin pidempiä matkoja kuin aloittavat nyrkkeilyn epäsuositussa paikassa. Jos tarkoituksena on nyrkkeilyn aloittaminen harrastusmielessä, ei seuran valitsemisen takia kannata kuitenkaan kasvattaa harmaita hiuksia.
Omat varusteet – heti alkuun vai myöhemmin?
Varusteiden hankkiminen kannattaa alkeiskurssin aikana, jos nyrkkeilyharrastus tuntuu oikealta. Monissa paikoissa varusteiden lainaaminen on mahdollista alkuun, mutta kuitenkin omien varusteiden ostamista suositellaan. Nyrkkeilysalien tarjonta voi olla hyvin heikkoa ja hanskat huonossa kunnossa, mikä voi johtaa erilaisiin ranneongelmiin pitkällä aikavälillä. Myös ihmisten hiki voi tehdä hanskoista epämiellyttävän hajuisia. Yleensä hanskat ovat ainoa asia, mitä nyrkkeilysalit lainaavat. Muilla varusteilla on tästä huolimatta myös väliä.
Käsien ympärillä on hyvä olla käsisiteet, jotka lisäävät tukea ranteelle ja suojaa rystysille. Siteet suositellaan ostamaan ennen ensimmäistä tuntia, sillä yleensä ensimmäisellä tunnilla käydään läpi varusteteoriaa. Käsisiteet eivät maksa kuin muutaman euron, joten niiden ostaminen ei osoittaudu tappioksi, jos nyrkkeily ei lopulta kiinnostaisikaan. Tukevien ja pitävien nyrkkeilykenkien ostaminen on myös tärkeää, sillä liukastuminen tai nilkan nyrjähtäminen ei ole mukavaa.
Nyrkkeilyn teoria selväksi ennen aloittamista
Ennen nyrkkeilytunnille menemistä on hyvä tietää jo etukäteen, mitä nyrkkeily oikeastaan on. On hyvä hakea tietoa nyrkkeilyn historiasta ja sen asemasta Suomessa. Myös nyrkkeilyvideoiden katsominen antaa jonkinlaisen kuvan, mitä nyrkkeily sisältää. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että ammattinyrkkeily eroaa tyyliltään siitä, mitä alkeistunneilla opetetaan, joten omien valmentajien neuvojen kuunteleminen on tärkeää oman turvallisuuden kannalta. Eri tekniikoiden nimet on hyvä osata suomeksi ja englanniksi.
Nyrkkeilyn teoria ylipäätänsä on suositeltavaa osata, sillä se helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti nyrkkeilyn oppimista. Asioiden tietäminen etukäteen helpottaa myös valmentajien työmäärää, ja he voivat keskittyä enemmän nyrkkeilyn käytäntöön liittyviin asioihin. Valmentajat lisäksi arvostavat oppilaita, jotka ovat motivoituneita ja ottaneet oma-aloitteisesti selvää asioista. Nyrkkeilytunnit kuitenkin eroavat toisistaan riippuen siitä, millaiselle kurssille olet ilmoittautunut, kursseja on eri pituisia ja tyylisiä.
Kilpa- vai kuntonyrkkeily?
Jos nyrkkeily kiinnostaa siinä mielessä, että jonain päivänä kehään astuminen ja kilpailu ovat tähtäimessä, kannattaa ilmoittautua kurssille, joka opettaa nyrkkeilyä kontaktimielessä. Tällaisilla tunneilla tähdätään siihen, että kurssin lopussa pääsee ottelemaan ja tutustumaan nyrkkeilyyn todellisuudessa. Monille fyysinen kontakti voi kuitenkin tuntua pelottavalta ajatukselta tai halu on lähinnä tutustua nyrkkeilyyn säkin kautta, jolloin kuntonyrkkeily on hyvä ensi askel nyrkkeilyn maailmaan.
Kuntonyrkkeily on noussut suosioon Suomessa 1990-luvun alusta lähtien. Kuntonyrkkeily on mahtava tapa päästä liikkumaan ja se varmasti auttaa arjessa. Erityisesti vanhempien ihmisten keskuudessa kuntonyrkkeily on tullut suosituksi. Kuntonyrkkeily auttaa kehoa monipuolisesti ja kohottaa kuntoa lähes huomaamatta. Kuntonyrkkeilyä löytyy nykyään myös kuntosaleilta ryhmäliikuntatuntivaihtoehtona, mutta jos kaipaa ammattilaisen neuvoja, on suositeltavampaa aloittaa kuntonyrkkeily seuran kautta. Kuntonyrkkeilyn kautta saattaa löytää himon astua kehään nyrkkeilemään.
Keskittynyt treenaaminen tuo hyviä tuloksia
Tärkeintä ennen tunnille menemistä on olla motivoitunut ja oma-aloitteinen. Elämässä ei opi yhtään mitään, ellei mielentila ole oikea, ja tämä pätee myös nyrkkeilyssä. On myös merkittävää asettautua mukavuusalueen ulkopuolelle ja pitää mielessä, että vaikka nyrkkeily on soololaji, kuuluvat nyrkkeilijätovereiden kunnioittaminen ja huomioon ottaminen lajiin. Nyrkkeilyn kuuluu olla mukavaa ja haastavaa oikealla tavalla. Varsinkaan alkeiskurssilla ei saisi tapahtua loukkaantumisia ja tapaturmia.
Alussa nyrkkeily saattaa tuntua haastavalta, mutta kun tekniikat jäävät lihasmuistiin, pääsee maistamaan nyrkkeilylajin todellisuutta. Tekniikoiden jääminen lihasmuistiin voi viedä aikaa, mutta yleensä vuoden sisällä monet tuntevat olevansa valmiita kehään. Nyrkkeily on harrastus, jossa haasteet eivät ikinä lopu. Tärkeää on jatkaa, vaikka tuntuisi siltä, että edistymistä ei tapahdu. Yleensä todellisen nyrkkeilyn merkityksen pääsee kokemaan vasta muutaman vuoden kovan treenaamisen jälkeen.
Valmis nyrkkeilemään
Nyrkkeily on Suomessa hyvin paljon suosiota saanut urheilulaji, eikä ihme, sillä se nostaa adrenaliinitasoja ja antaa haastetta jokaiselle ihmiselle. Monelle se on myös hieman eksoottisempi urheilulaji verrattuna esimerkiksi jalkapalloon. Jos olet päättänyt kokeilla nyrkkeilyä, on sinun löydettävä itsellesi oikeanlainen ryhmä ja seura, mahdollisesti ostettava varusteet valmiiksi ja otettava tarvittava asenne. Nyrkkeilyssä pääsee nimittäin pitkälle hyvällä asenteella. Menestystä treeneihin!